Inceputul
Fiecare sfarsit de an aduce rostul unei restrospective. Astfel, Gabriel Tataru, Managing Director al Integration Data Systems, ne-a ajutat sa ne potolim curiozitatea, povestindu-ne cum s-a incheiat anul 2022 si ce planuri avem pentru acest an.
Curiosi sa aflati ce urmeaza? Stay tuned!
„Echipa noastră este formată din peste 100 de consultanţi, din care o parte ni s-au alăturat în 2022. Şi în 2023 vom continua procesul de recrutare.“
GABRIEL TATARU
Contextul
Restructurările de specialişti IT de pe pieţele internaţionale, în special din SUA, nu vor fi la fel de agresive pe piaţa naţională şi pot reprezenta o oportunitate pentru jucătorii din industria de profil din România, care pot atrage profesionişti în domeniu pentru a-şi mări echipele.
„Nu cred că trendul va ajunge în România la magnitudinea de peste ocean, dar consider că este o oportunitate pentru noi şi un prilej de eficientizare a modului de livrare. Probabil recrutarea pe piaţa din România va resimţi o scădere în acest an, trendul general este însă unul de investiţie în digitalizare, optimizare a proceselor, data management, AI (artificial itelligence). Deci, aş considera acest trend, mai degrabă, o oportunitate de a ne întări echipa şi a atrage colegi noi“, a spus într-un interviu pentru ZF Gabriel Tătaru, managing director al Integration Data Systems (IDS),companie ce distribuie şi furnizează soluţii de business intelligence şi data warehouse pentru jucătorii activi în domeniul bancar şi de telecomunicaţii.
El a explicat că deciziile de concediere masive au fost o măsură a jucătorilor mari din industria de IT&C de a-şi „linişti“ investorii şi a optimiza cash flow-ul.
„Nu l-aş considera un trend global. Pentru o analiză corectă, ar trebui văzut şi numărul de angajări efectuate de respectivele companii în ultimii ani, dacă sunt sau nu listate la bursă, dacă sunt companii de produs sau de servicii. Cu siguranţă trendul în ultimii ani a fost extinderea şi creşterea numărului de angajaţi, analiştii şi investitorii urmărind la fiecare anunţ al rezultatelor financiare indicatorii legaţi de creşterea numărului de angajaţi.“
„Era normal ca, la un moment dat, să se ajungă la un platou, iar acesta a fost atins mai repede din cauza situaţiei economice globale.“
În prezent, Integrations Data Systems are o echipă de 100 de specialişti IT care lucrează atât de la distanţă, cât şi de la birou. Pentru anul în curs reprezentanţii companiei au ca obiectiv creşterea echipei.
„În 2022 am reuşit să mărim considerabil echipa. Mare parte din echipa IDS lucrează în regim hibrid, iar pentru a facilita accesul ne-am mutat în centrul Capitalei, însă avem, în continuare, colegi care preferă confortul propriei locuinţe, iar eficienţa unora a crescut vizibil.“
Ce urmeaza
„Şi în 2023 vom continua procesul de extindere a echipei cu focus pe: ingineri de date, data scientists, data modelers, developeri pe diverse tehnologii, analişti de business şi funcţionali, analişti reporting, BI specialists, DevOps, cloud engineers.“
Gabriel Tătaru a adăugat că, ţinând cont de inflaţie, contextul geopolitic şi cel economic, dar şi de evoluţiat ehnologică – AI şi automatizări, piaţa muncii din România se află la cel mai volatil şi efervescent nivel de până acum.
De asemenea, reprezentantul IDS consideră că trendul de digitalizare este de neoprit, având în vedere că într-o piaţă competitivă, avantajul digital poate fi factorul care face diferenţa. Astfel, proiectele de transformare digitală şi nevoile de optimizare a proceselor din cadrul companiilor, accentuate recent şi de contextul economic, vor fi în continuare pe agenda multor organizaţii.
„Desigur, cât de mult buget se va aloca depinde de priorităţile fiecărei companii, de domeniul de activitate şi impactul pe care îl aduce în businessul lor. Decembrie 2022 a pus AI-ul pe harta lumii, odată cu popularizarea OpenAI, ChatGPT, Dall-e, MidJourney. Mesajul este clar – în 2023 se va face şi mai mult loc pentru automatizare, cloud şi din ce în ce mai mult artificial intelligence“, a punctat Gabriel Tătaru.
Integration Data Systems a închis anul 2022 cu afaceri de aproximativ 7 milioane de euro, înregistrând o creştere de 55% faţă de anul precedent.
„Ţintim să avem aceeaşi creştere a cifrei de afaceri în 2023 precum anul precedent, poate una şi mai ambiţioasă.“
În ceea ce priveşte portofoliul de clienţi, pe parcursul anului trecut, IDS s-a concentrat pe o creştere nu doar la nivel local, ci şi european. Astfel, în prezent, IDS colaborează cu 15 clienţi din România, Austria, Elveţia, Germania şi Polonia, portofoliul de clienţi crescând cu aproape 50% în 2022 faţă de 2021.
„Ca obiective pentru noul an ne dorim să dezvoltăm relaţiile existente, să devenim prima opţiune pentru clienţii noştri când vine vorba de implementare în zona de guvernanţă de date, dar şi să identificăm oportunităţi noi de creştere atât pe piaţa locală, cât şi cea internaţională.“
Pentru anul 2023, reprezentanţii IDS şi-au mai propus investiţii în cloud şi automatizare şi deschiderea unui nou birou în România, la Cluj.
„Ne dorim să avem cât mai multe proiecte de implementat şi, astfel, vrem să mai deschidem un punct de lucru în ţară, mai exact la Cluj. Nu am luat încă o decizie, dar, cum creşterea zonală este o prioritate, iar Cluj a devenit un pol important din punct de vedere IT, pasul este unul natural. De asemenea, vrem să creăm o comunitate zonală de business intelligence (BI) şi data warehousing. Fiind un domeniu nişat, este important să reuşim să aducem împreună specialişti de top, să colaborăm între noi pentru avansul tehnologic. Intern, am început dezvoltarea de produse noi, care să răspundă cerinţelor pieţei“, a mai spus Gabriel Tătaru.