/
/
Analiza în Business Intelligence
Educație
14.06.2023

Analiza în Business Intelligence

O selecție a celor mai bune tehnici de analiză pentru soluții de business intelligence, utile in maximizarea valoarii organizației voastre.

Distribuie pe Facebook
Trimite pe E-mail

V-ați întrebat vreodată cum se puteți analiza o soluție de Business Intelligence cel mai eficient? Căutați tehnicile de elicitare potrivite atunci când vine vorba de raportare și guvernanță a datelor? Sunteți în locul potrivit!

Conform Institutului Internațional de Analiză de Business (IIBA),

Analiza de Business reprezintă setul de activități și tehnici folosite cu scopul de a înțelege structura, politicile și operațiunile unei organizații, pentru a putea recomanda soluții capabile să ajute respectiva organizație să își atingă scopurile.

Această definiție este foarte teoretică și generică… Ce înseamnă asta în realitate pentru un proiect de BI? Cum poate o organizație să beneficieze de tehnicile de analiză astfel încât să își creeze un avantaj competitiv încă din fazele incipiente ale proiectului? Cum poate un analist să își planifice munca pentru a aduce un plus de valoare organizației?

Sa începem cu o adaptare a definiției: în limbaj de BI, scopul analizei de business este de a colecta și transforma datele brute în informații și cunoștințe relevante pentru business. Indiferent de abordare (waterfall sau agile), în orice proiect, rolul analistului este de a înțelege starea AS IS, astfel încât să poată recomanda beneficiarilor soluții pentru a ajunge la starea TO BE.

Activitatea de analiză, în sine, poate fi întreprinsa de diferite roluri formale, precum arhitect procese business, analist de sisteme, analist date, consultant management, manager de produs sau product owner. Mai mult, standardele descriu nu mai puțin de 50 de tehnici posibile ce pot fi folosite în analiza de business. Dar care este cea mai potrivită? Sunt specificități în BI?

Nu există un singur răspuns corect, așa cum nu se poate ca un singur set de activități să se plieze pe toate proiectele BI. Totuși, experiența ne arata că anumite tehnici sunt mai relevante și mai eficiente pentru astfel de proiecte, având in vedere specificul lor.

Dintre acestea, recomandam să aveți în vedere:

  • Data Glossary și Data Dictionary: pentru a folosi un limbaj comun în proiect;
  • Data Modelling: pentru reprezentări business și tehnice ale datelor în interiorul unei organizații;
  • Data Flow Diagram: pentru a înțelege cine generează și cine utilizează datele, precum si care sunt procesele relevante;
  • Process Modelling și Process Analysis: pentru a înțelege si a optimiza fluxurile operaționale și tehnice;
  • Activity / Decision Diagram: pentru a ilustra grafic componentele decizionale dintr-un proces operațional;
  • Data Mining: pentru a genera informații relevante in procesele de decizie.

Evident, lista nu este completa și ar trebui completată cu tehnici generice, dintre cele ce se aplica indiferent de industrie sau proiect. Spre exemplu, se pot adăuga chestionare, workshop-uri, mind map – uri, walk-through-uri. Chiar și într-un proces BI se poate întâmpla ca doar o parte din aceste tehnici sa fie aplicabile, în funcție de maturitatea și nevoile unei organizații. Dar lista reprezintă cu siguranța un punct de plecare în planificarea activităților de analiză într-o lume supra-saturata de date, dar din care lipsesc informații.

Distribuie pe Facebook
Trimite pe E-mail

Mai multe articole

data strategy

Construirea unei Strategii de Date — Alinierea cu Obiectivele de Business

Aflați care sunt pașii practici pentru ca strategia dvs. de date nu este doar un plan, ci un catalizator pentru succesul în afaceri.

Afaceri
Cloud Data Management

Gestionarea Datelor în Cloud: Beneficii, Riscuri și Practici Recomandate

Acest articol explorează Gestionarea Datelor în Cloud, detaliind principalele beneficii, riscurile potențiale și practicile recomandate esențiale.

Afaceri
Data Integration

Unificarea Surselor de Date Diverse într-un Sistem Unitar

În peisajul complex de business, integrarea datelor este o necesitate strategică. Astăzi vă vom ghida prin procesul integrării datelor.

Educație
Metadata

Dezvăluind Puterea Metadatelor în Managementul Eficient al Datelor

În acest articol, vom analiza rolul crucial al metadatelor în managementul eficient al datelor, iluminând cum IDS Consulting vă poate ajuta organizația spre un viitor orientat către

Afaceri
ISO 27701 Security Techniques

Am obținut Certificarea ISO/IEC 27701 Tehnici de Securitate

Suntem mândrii să anunțăm obținerea certificării ISO/IEC 27701 Tehnici de Securitate, cea de-a patra certificare ISO din catalogul nostru.

Afaceri
google cloud partner no outline

Partenerii tăi Google Cloud!

Afaceri
Data Security and Privacy

Securitatea și Confidențialitatea Datelor: Cum să Protejăm Datele

Într-o perioadă în care datele susțin operațiunile unei afaceri, asigurarea unor măsuri solide de securitate și confidențialitate a datelor este esențială. În acest articol, vom analiza strategiile pe

Afaceri
Large Datasets Seturilor de date voluminoase

Managementul seturilor de date voluminoase

Acest articol explorează strategiile și cele mai bune practici pentru gestionarea eficientă a seturilor de date mari, în lumea managementului de date.

Afaceri
data quality

Importanța Calității Datelor și Cum să o Asigurăm

În acest articol, explorăm importanța calității datelor și oferim strategii practice pentru a o asigura în cadrul organizației voastre.

Educație
DevTalks Cluj Winner

Află cine a câștigat voucherul de 100€ de la DevTalks Cluj!

Vezi cine este câștigătorul voucherului 100E care a rezolvat testul nostru de matematică la DevTalks Cluj!

Afaceri
DevTalks Cluj

Ieși în evidență la DevTalks Cluj 2023!

Afaceri
QA analyst

Hai să ne cunoști echipa – fă cunoștință cu Ionel Ene, our QA Analyst

Afaceri
Laptop with data coming out

Managementul datelor – secretul reușitei în business

Educație

Guvernanța Datelor: Politici și Proceduri pentru Luarea Deciziilor și Gestionarea Datelor

În lumea de azi, bazată pe date, organizațiile trebuie să prioritizeze guvernanta eficientă a datelor pentru a asigura integritatea datelor, conformitatea și luarea de decizii fiabile.

Afaceri

IDS Consulting: Ne vedem la DevTalks 2023!

IDS Consulting este încântată să anunțe participarea noastră ca Data Management partners la DevTalks 2023, una dintre cele mai prestigioase conferințe de tehnologie din industrie.

Afaceri

Analiza în Business Intelligence

O selecție a celor mai bune tehnici de analiză pentru soluții de business intelligence, utile in maximizarea valoarii organizației voastre.

Educație

Data Science – o incursiune în lumea datelor

O prezentare a contexului Data Science - roluri, algoritmi, instrumente, pipelines și procese, toate rezumate într-o imagine de ansamblu.

Educație

Sursele și consumatorii unui sistem de BI

Aflați care pot fi surse și consumatori BI și care sunt principalele capabilități ale unei soluții de Data Warehouse pentru business-ul dumneavoastră.

Educație

Scrisoare de la echipa de Project Management

O dezbatere între Managerii de Proiect despre cele două metodologii, Waterfall și Agile - care este mai bună?

Educație

Provocările testării într-o lume în schimbare

Întrucât mediul de business se schimbă foarte rapid și e posibil să descoperim că ceea ce a fost crucial ieri ar putea să nu fie atât de important

Educație

Sistemul bancar românesc în noul trend al datelor

Sistemul bancar românesc a suferit o transformare digitală consistentă în ultimii ani, în special în urma crizei COVID-19 din 2020, ce a făcut băncile să se bazeze pe telemunca angajaților

Afaceri

Hai la DevCon 2022!

Anul acesta, ne puteți găsi la DevCon 2022, între 9 și 10 noiembrie 2022, la standul nostru virtual.

Afaceri

Afla care sunt planurile noastre pentru 2023

Fiecare sfarsit de an aduce rostul unei restrospective. Astfel, Gabriel Tataru, Managing Director al Integration Data Systems, ne-a ajutat sa ne potolim curiozitatea, povestindu-ne cum s-a incheiat anul

Afaceri

Cum să îți crești performanța și profitul: cum soluțiile de Data Warehousing ajută băncile în experiența clienților

În lumea actuală bazată pe date, băncile se confruntă cu o presiune din ce în ce mai mare de a oferi clienților servicii mai rapide, mai personalizate și

Afaceri

Maximizarea succesului în afaceri: Înțelegerea componentelor cheie ale Business Intelligence

Cum ajuta componentele Business Intelligence la luarea deciziilor informate și îmbunătățirea eficienței operaționale.

Afaceri

Atingerea excelenței, dovedită și prin certificarea ISO

Suntem certificați ISO! Numai ce am primit certificările în ISO 9001 (Managementul calității), ISO 27001 (Securitatea informațiilor) și ISO 20000-1 (Managementul serviciilor IT)!

Afaceri

Ascensiunea sistemelor interne de analiză open source

Domeniul analizei este în continuă schimbare, necesitând viteză în reacție și o gândire concentrată pe construirea de faze pilot, testare de noi funcții și analiza compatibilității cu infrastructura

Afaceri

Data Management

Testing and Quality Assurance

Business Processes Management

Cloud Engineering

Program and Project Management

IT Operations

Technologies and Tool Stack

Scan the code