/
/
Guvernanța Datelor: Politici și Proceduri pentru Luarea Deciziilor și Gestionarea Datelor
Afaceri
13.07.2023

Guvernanța Datelor: Politici și Proceduri pentru Luarea Deciziilor și Gestionarea Datelor

În lumea de azi, bazată pe date, organizațiile trebuie să prioritizeze guvernanta eficientă a datelor pentru a asigura integritatea datelor, conformitatea și luarea de decizii fiabile.

Distribuie pe Facebook
Trimite pe E-mail

În loc de Introducere

În lumea de azi, bazată pe date, organizațiile trebuie să prioritizeze guvernanta eficientă a datelor pentru a asigura integritatea datelor, conformitatea și luarea de decizii fiabile. La IDS Consulting, ne specializăm în gestionarea datelor și implementarea depozitelor de date și înțelegem rolul crucial al guvernantei datelor în optimizarea proceselor de gestionare a datelor și luarea deciziilor. În acest articol, vom explora importanța guvernantei datelor și vom oferi perspectivă în stabilirea politicilor și procedurilor solide pentru a guverna activele de date ale organizației dumneavoastră.

Înțelegerea conceptului de Guvernanță a Datelor

Guvernanța datelor se referă la gestionarea globală a disponibilității, utilizabilității, integrității și securității datelor în cadrul unei organizații. Aceasta cuprinde un set de politici, proceduri și controale care ghidează manipularea, stocarea și utilizarea corectă a datelor pe tot parcursul ciclului lor de viață. Guvernanta eficientă a datelor asigură calitatea, consistența și fiabilitatea datelor, oferind în final organizațiilor posibilitatea de a lua decizii informate pe baza datelor de încredere.

Importanța Guvernanței Datelor

Guvernanta datelor joacă un rol vital în organizații din mai multe motive:

  • Integritatea Datelor: Implementarea guvernantei datelor asigură că datele sunt exacte, complete și consistente în diferite sisteme și procese. Se stabilesc standarde și reguli pentru menținerea integrității și fiabilității datelor.
  • Conformitate și Managementul Riscurilor: Guvernanta datelor ajută organizațiile să respecte cerințele reglementare, reglementările privind confidențialitatea datelor și standardele din industrie. Prin stabilirea de politici și proceduri, organizațiile pot reduce riscurile asociate cu încălcarea securității datelor, accesul neautorizat și non-conformitatea.
  • Luarea Deciziilor: Datele bine guvernate oferă o bază solidă pentru luarea deciziilor informate. Prin asigurarea calității și accesibilității datelor, guvernanta datelor permite părților interesate să ia decizii încrezătoare pe baza informațiilor fiabile.
  • Colaborare și Responsabilitate: Guvernanta datelor promovează colaborarea între diferitele părți interesate, inclusiv proprietarii de date, administratorii de date și utilizatorii de afaceri. Se atribuie roluri și responsabilități, se dezvoltă o cultură a responsabilității și se asigură o proprietate clară a activelor de date.

Stabilirea Politicilor și Procedurilor pentru Guvernanta Datelor

Pentru a implementa o guvernanță eficientă a datelor, urmați următorii pași:

  • Definirea Cadreului de Guvernanță a Datelor: Elaborați un cadru clar care să definească obiectivele, scopul și domeniul programului dumneavoastră de guvernanță a datelor. Identificați părțile interesate, stabiliți roluri și definiți responsabilitățile pentru gestionarea datelor.
  • Politici și Standarde de Date: Definiți și documentați politici și standarde de date care să guverneze utilizarea, calitatea, securitatea, confidențialitatea, retenția și partajarea datelor. Aceste politici asigură practici consistente de manipulare a datelor în cadrul organizației.
  • Administrarea Datelor și Proprietatea: Atribuiți administratori de date responsabili de gestionarea și guvernanța datelor. Acești administratori supraveghează calitatea datelor, rezolvă problemele legate de date și asigură respectarea politicilor de date.
  • Managementul Calității Datelor: Stabiliți procese de evaluare, monitorizare și îmbunătățire a calității datelor. Implementați verificări ale calității datelor, profilarea datelor și tehnici de curățare a datelor pentru a menține datele de înaltă calitate.
  • Gestionarea Ciclului de Viață al Datelor: Definiți proceduri pentru gestionarea ciclului de viață al datelor, inclusiv achiziția, stocarea, utilizarea, arhivarea și eliminarea datelor. Implementați politici de retenție și clasificare a datelor pentru a asigura o manipulare corespunzătoare a datelor.

Guvernanta datelor este esențială pentru organizațiile care doresc să valorifice întregul potențial al activelor lor de date. Cu politici și proceduri solide în loc, organizațiile pot asigura integritatea datelor, conformitatea și luarea de decizii fiabile. La IDS Consulting, expertiza noastră în gestionarea datelor și implementarea depozitelor de date se concentrează în mod deosebit pe guvernanța datelor. Parteneria cu noi vă permite să stabiliți un cadru eficient de guvernanță a datelor adaptat nevoilor organizației dumneavoastră și să deblocați adevărata valoare a activelor dumneavoastră de date.

Distribuie pe Facebook
Trimite pe E-mail

Mai multe articole

DevTalks Cluj

Ieși în evidență la DevTalks Cluj 2023!

Afaceri
QA analyst

Hai să ne cunoști echipa – fă cunoștință cu Ionel Ene, our QA Analyst

Afaceri
Laptop with data coming out

Managementul datelor – secretul reușitei în business

Educație

Guvernanța Datelor: Politici și Proceduri pentru Luarea Deciziilor și Gestionarea Datelor

În lumea de azi, bazată pe date, organizațiile trebuie să prioritizeze guvernanta eficientă a datelor pentru a asigura integritatea datelor, conformitatea și luarea de decizii fiabile.

Afaceri

IDS Consulting: Ne vedem la DevTalks 2023!

IDS Consulting este încântată să anunțe participarea noastră ca Data Management partners la DevTalks 2023, una dintre cele mai prestigioase conferințe de tehnologie din industrie.

Afaceri

Analiza în Business Intelligence

O selecție a celor mai bune tehnici de analiză pentru soluții de business intelligence, utile in maximizarea valoarii organizației voastre.

Educație

Data Science – o incursiune în lumea datelor

O prezentare a contexului Data Science - roluri, algoritmi, instrumente, pipelines și procese, toate rezumate într-o imagine de ansamblu.

Educație

Sursele și consumatorii unui sistem de BI

Aflați care pot fi surse și consumatori BI și care sunt principalele capabilități ale unei soluții de Data Warehouse pentru business-ul dumneavoastră.

Educație

Scrisoare de la echipa de Project Management

O dezbatere între Managerii de Proiect despre cele două metodologii, Waterfall și Agile - care este mai bună?

Educație

Provocările testării într-o lume în schimbare

Întrucât mediul de business se schimbă foarte rapid și e posibil să descoperim că ceea ce a fost crucial ieri ar putea să nu fie atât de important

Educație

Sistemul bancar românesc în noul trend al datelor

Sistemul bancar românesc a suferit o transformare digitală consistentă în ultimii ani, în special în urma crizei COVID-19 din 2020, ce a făcut băncile să se bazeze pe telemunca angajaților

Afaceri

Hai la DevCon 2022!

Anul acesta, ne puteți găsi la DevCon 2022, între 9 și 10 noiembrie 2022, la standul nostru virtual.

Afaceri

Afla care sunt planurile noastre pentru 2023

Fiecare sfarsit de an aduce rostul unei restrospective. Astfel, Gabriel Tataru, Managing Director al Integration Data Systems, ne-a ajutat sa ne potolim curiozitatea, povestindu-ne cum s-a incheiat anul

Afaceri

Cum să îți crești performanța și profitul: cum soluțiile de Data Warehousing ajută băncile în experiența clienților

În lumea actuală bazată pe date, băncile se confruntă cu o presiune din ce în ce mai mare de a oferi clienților servicii mai rapide, mai personalizate și

Afaceri

Maximizarea succesului în afaceri: Înțelegerea componentelor cheie ale Business Intelligence

Cum ajuta componentele Business Intelligence la luarea deciziilor informate și îmbunătățirea eficienței operaționale.

Afaceri

Atingerea excelenței, dovedită și prin certificarea ISO

Suntem certificați ISO! Numai ce am primit certificările în ISO 9001 (Managementul calității), ISO 27001 (Securitatea informațiilor) și ISO 20000-1 (Managementul serviciilor IT)!

Afaceri

Ascensiunea sistemelor interne de analiză open source

Domeniul analizei este în continuă schimbare, necesitând viteză în reacție și o gândire concentrată pe construirea de faze pilot, testare de noi funcții și analiza compatibilității cu infrastructura

Afaceri

Data Management

Testing and Quality Assurance

Business Processes Management

Cloud Engineering

Program and Project Management

IT Operations

Technologies and Tool Stack

Scan the code